Літургія Пасхального Надвечір’я

Літургія Пасхального надвечір’я є центральною і найважливішою подією усього літургічного року. Її звершення розпочинається ще з вечора попереднього дня перед неділею, днем Воскресіння Господнього, коли після заходу сонця, відповідно до єврейської традиції, починається вже новий день. Пасхальне Надвечір’я не є частиною Великої Суботи, ця радісна літургія відноситься вже до святкувань дня Воскресіння.

_DSC3790

_DSC3800

Розпочинається Пасхальне Надвечір’я на подвір’ї перед церквою, де вірні збираються навколо запаленого вогнища. Там відбувається посвята вогню і запалюється пасхал – свічка, що символізує воскреслого Христа. Закінчує цю частину літургії урочистий спів Екзультету – гімну, що прославляє велич Божого відкуплення світу.

_DSC3892

Потім вірні беруть участь у Літургії Слова, слухають читань про те, як колись Бог врятував свій люд та зіслав до нас Сина свого як Відкупителя. Своєю смертю та воскресінням Христос дав нове життя кожній людині.

_DSC3838

Наступна частина Пасхального Надвечір’я – це Літургія Хрещення, під час якої вірні не лише чинять спомин Пасхи Ісуса, але також і згадують власне хрещення. Адже омиті водою хрещення, ми стали співучасниками пасхального таїнства Христа і народились до нового вічного життя.

_DSC3856

Четвертою частиною сьогоднішньої урочистості є Літургія Євхаристійна. Кожна Служба Божа є таїнством присутності Ісуса, що помер та воскрес за нас. Спаситель світу живий і присутній в Найсвятіших Дарах.

_DSC3867Останнім акцентом Літургії Пасхального Надвечір’я є резурекційна процесія. У нашій парафії вона відбулась зранку в неділю Воскресіння. У Велику Суботу згідно з традицією також освячуємо страви до Великоднього столу.

_DSC3894

фото: