Празник св. Антонія з Падуї в Олеску

Як щорік, 13-го червня 2014 року, близько 250 мешканців селища, довколишніх сіл та гостей з Буська, Бродів та інших місць зібралося на майданчику перед закритим донині костелом ОО. Капуцинів в старовинному Олеську (це тут, в олескому замку народився 17 серпня 1629 р. народився відомий король Ян ІІІ Собєський). Цей костел, розположений у підніжжя олеської фортеці, до часів Другої Світової Війни був відомим санктуарієм св. Антонія з Падуї. Зараз є у власності Лвівської Галереї Мистецтв, а боротьба за його повернення римсько-католицькій громаді триває безрезультатно вже більше 20 років.

buskodpust (1)

Так насправді Олеський монастир ОО. Капуцинів і приналежний до нього костел, побудовані в 1739 році по проекту архітекта А. Добравського, були під покровом св. Йосифа. Однак незабаром до Олеська прибув образ св. Антонія Падуанського намалований Шимоном Чеховичом в 1762-1765 роках. Образ цей з часом став відомим як чудотворним а в часах Австро-Угорщини та потім Жечпосполітої на празник св. Антонія приходили до Олеська паломницьтва навіт з далеких сторін. Від 1945 року образ цей знаходиться в костелі ОО Капуцинів в Сендзішув Малопольський (Польща).

buskodpust (2)

Цьогорічний празник св. Антонія очолив отець Єпископ Леон Малий зі Львова, який вже вдруге бере участь в урочистості в Олеську (перший раз в 2012 році). Разом з Єпископом Леоном урочисту Євхаристію о 17:00 год. співслужили: о. Владислав Гримський – канцлер Митрополичої Курії РКЦ у Львові, о. Анатолій Шпак – декан золочівського деканату РКЦ, о. Казимір Висоцький – настоятель з Лопатина та олеські душпастирі – о. Роберт Глодовський та о. Григорій Ружицький з ордену ОО. Салетинів. З великою радістю ми також привітали спільну молитву з нами о. Ігора Суходольського – декана олеського деканату УГКЦ та бр. Августина-Івана Векляка ЧСВВ – монаха з ордену Василянів з Підгорецького монастиря, який прибув з групою дітей та молоді з табору «Канікули з Богом». Під час проповіді, о. Єпископ поділився свдоцьтвом власної сім’ї, про заступницьтво св. Антонія.

buskodpust (3)

На закінчення Урочистості, традиційно в День Святого Антонія, були посвячені лілеї. Вірні в цей день приносять до посвячення ці прекрасні квіти, котрі є символом невинності та чистоти. В християнстві лілеї символізують також Божу Матір та є знаком надії.

buskodpust (4)

Святий Антоній допомагає відшукати загублені речі. Є також покровителем сім’ї та дітей. Для того цього дня діти отримують також спеціальне благословення.

buskodpust (5)

 о. Роберт Глодовський МS

Olesko 2014 19

фотогалерея