Духовне Святе Причастя

У нашій Церкві існує давній звичай, коли за певних обставин, не маючи можливості фізично бути присутнім на Святій Літургії, вірних заохочується приймати духовне Святе Причастя.
Для всіх, хто дивиться Літургію через відео трансляцію чи слухає через радіо, а також у ситуаціях, коли немає змоги прийняти Ісуса в Євхаристії, але є прагнення з’єднатися з Ним, справжнє таїнство Євхаристії заохочуємо молитися такою молитвою:

Молитви:

Ісусе, Ти присутній у моїй душі. Прошу, не дозволь, щоб гріх віддалив мене від Тебе. Ісусе, моє найбільше добро, моя найсолодша любове, торкнися мого серця і розпали його, щоб воно завжди палало любов’ю до Тебе. Амінь.

Або:

Мій Ісусе! Вірю, що Ти присутній у Пресвятому Таїнстві! Люблю Тебе над усе і моя душа тужить за Тобою. Не можу зараз Тебе прийняти в Євхаристії, тому хоча б духовно прийди до мого серця! Запрошую Тебе, відчиняю навстіж двері мого серця, згадуючи Твої слова: «Ось стою під дверима і стукаю. Якщо хто почує Мій голос і відчинить двері, Я ввійду до нього і буду вечеряти з ним і він зі Мною» (Одкр 3, 20). Я весь єднаюся з Тобою. Ісусе, моє найвище Добро й моя солодка Любове! Торкнись мого серця і запали його, щоб воно завжди палало любов’ю до Тебе. Амінь.

Або:

О Ісусе, наш Спасителю, наша любове, наше прагнення, Бог від Бога, будь зі мною! До Тебе звертаюсь я з глибини серця. Благаю Тебе увійти до душі моєї! Відвідай її і приготуй за благоволінням своїм! Очисти її від усіх плям і вад, бо пречистому мешканцю личить бездоганна оселя. Освяти мене як храм Твій, що Ти спорудив. Очисти цей храм від усякого гріха. Наповни його Твоєю благодаттю і утримай її в ньому, щоб я завжди і всюди був храмом, гідним Твого перебування. Увійди, Пастирю предобрий, в душу мою! Дай мені скуштувати солодкість трапези Твоєї! Амінь. (св. Августин)

З молитовника „Щоденно з Богом”