Страсна П‘ятниця

Цьогоріч п’ятниця Великого Тридення припадає на 15 квітня, цей день присвячений споминові страждань і смерті Христа Господа. 

Перед богослужінням парафіяни мали можливість ще скористатися з Таїнства Сповіді. Також у цей день відбулася Хресна дорога. У ній згадувалися страждання Ісуса Христа. Впродовж усієї дороги ми молилися за усіх людей, які зараз страждають від війни, що огорнула нашу країну. 

Потім було урочисте богослужіння Страстей і Смерті Господа Ісуса, яке складається з чотирьох частин: Літургії Слова, урочистої Молитви вірних, поклоніння хресту і св.Причастя.

Цього дня вівтар повністю оголений: без розп’яття, свічок та обрусів. Священики із міністрантами в тиші підійшли до вівтаря. Священник перед вівтарем впав долілиць і певний час лежав мовчки. Присутні в цей час так само мовчки стояли навколішках. Потім усі підвелися, й після молитви священика розпочалася Літургія Слова.

У другій частині богослужіння читали урочиста Вселенська молитва (Молитва вірних).

Третя частина Літургії — поклоніння хресту. Міністрант виніс хрест, закритий фіолетовою тканиною. Священик поступово відкривав хрест, тричі співаючи: «Ось дерево хреста, на якому повисло спасіння світу» а, всі присутні парафіяни відповідали співом: «Прийдіте, поклонімось». Потім кожен міг підійти та поклонитися до Хреста. 

Четверта й остання частина Літургії Великої П’ятниці — це Причастя. Священик розпочав Господню молитву, а після неї, як завжди на св.Месах, уділив св.Причастя. Після обряду причастя монстранцію з Пресвятими Дарами накривають прозорою тканиною. Знову, як у Великий Четвер, немає кінцевого благословення вірних, а просто триває адорація.

Anastasiia Novosad